Nieuws

 

Check onze website en nieuwspagina regelmatig voor allerlei nieuwtjes: algemene info, maquillagedagen, acties, nieuwe producten…

 

Nieuws

10/12/2018 | categorie: Algemeen

Maak geneesmiddelen veiliger door bijwerkingen te melden

Het Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG) neemt opnieuw deel aan de internationale sensibiliseringscampagne om het belang van het melden van bijwerkingen te benadrukken. De geneesmiddelenautoriteiten focussen deze keer op het verhogen van meldingen van bijwerkingen bij kinderen, tijdens de zwangerschap of wanneer men borstvoeding geeft. In 2017 maakten meldingen van bijwerkingen bij kinderen onder elf jaar slechts vier procent uit van alle meldingen in België. Meer info over de campagne? Surf naar de website van het FAGG.

Wat zijn bijwerkingen van geneesmiddelen?

Misselijkheid, hoofdpijn, jeuk, slaperigheid, diarree, wazig zien, vermoeidheid, huiduitslag…bijwerkingen zijn schadelijke en onbedoelde klachten die kunnen optreden bij je medische behandeling. Die onbedoelde effecten kunnen ontstaan bij een normaal gebruik van een geneesmiddel, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van medische fouten, een verkeerd gebruik, misbruik of overdoses. Sommige ongewenste effecten kunnen erg vervelend zijn en het genezingsproces doen vertragen. Andere kunnen een gevaar vormen voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk om altijd goed de bijsluiter te lezen alvorens een geneesmiddel te gebruiken. Of vraag advies aan je apotheker of arts, zeker wanneer je indruk hebt dat de bijwerkingen ernstig worden! Meer info? Lees ons artikel “Wat zijn bijwerkingen van geneesmiddelen?”
Hoe kan je bijwerkingen melden?

Door het melden van bijwerkingen, help je ook andere patiënten. Bij een mogelijk (algemeen) probleem, kunnen er dan sneller maatregelen genomen worden. Indien er vermoedelijke nevenwerkingen optreden, kan je in eerste instantie steeds terecht bij je arts of apotheker. Sinds 2012 kunnen patiënten vermoedelijke bijwerkingen rechtstreeks melden aan het fagg met een specifieke meldingsfiche. Meer info? Lees ons artikel “Meld elke vermoedelijke bijwerking!”

Back to top