Jodiumtabletten

Omwille van de nabijheid van de nucleaire site van Mol-Dessel is het belangrijk dat alle inwoners van Geel jodiumtabletten in voorraad hebben. Ondanks de uitgebreide veiligheidssystemen is een nucleair incident nooit helemaal uit te sluiten. De tabletten werden tijdens een overheidscampagne in 2011 uitgedeeld. Heb je nog geen jodiumtabletten in huis? Kom ze dan in de apotheek ophalen met je identiteitskaart.

Waarvoor dienen jodiumtabletten?

Een ongeval in een nucleaire installatie kan samengaan met de uitstoot van radioactieve stoffen, waaronder jodium. Wanneer radioactief jodium wordt opgenomen in ons lichaam, wordt dit opgestapeld in onze schildklier. Hierdoor verhoogt het risico om kanker en andere aandoeningen te ontwikkelen. De inname van jodiumtabletten zal ervoor zorgen dat je schildklier verzadigd is aan natuurlijk jodium zodat het radioactief jodium niet meer kan binden en snel wordt uitgescheiden via de urine.

Jodiumtabletten bieden echter geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen die door het lichaam worden opgenomen. Tegen die stoffen bescherm je je best door tijdig te schuilen en te voorkomen dat de binnenlucht besmet raakt door ramen en deuren te sluiten.

Wie mag jodiumtabletten innemen?

Bij een nucleair ongeval zal de overheid meedelen wie tabletten moet innemen. Neem de tabletten nooit op eigen initiatief maar wacht tot de overheid dat aanbeveelt !

Hoe jonger, hoe belangrijker het is je te beschermen tegen besmetting van radioactief jodium. Vooral baby’s en jonge kinderen lopen een verhoogd risico. Dat geldt nog meer voor diegene die nog voor hun geboorte, in de buik van hun moeder, worden blootgesteld. Jodiumtabletten moeten daarom prioritair aan kinderen en zwangere vrouwen toegediend worden. Baby’s die borstvoeding krijgen, dienen ook zelf een eigen dosis te krijgen.

Hoe neem je de jodiumtabletten in?

Slik de tabletten niet zomaar in, maar los ze op in een groot glas lauw water, melk of fruitsap. De tabletten lossen niet goed op, breek ze in kleine stukjes en roer goed in het glas. De bijsluiter geeft je meer informatie over de in te nemen dosis (afhankelijk van de leeftijd).

Meer informatie op www.nucleairrisico.be

Bronnen: FANC & Federale overheidsdienst binnenlandse zaken

Back to top